Ingyenes apróhírdetés
Ingyenes Online Sci-Fi játék
  Főoldal|Honlapkészítés|EgészségMagyar Nobel díjasok|Flash játékok|Képgaléria
Eladó honlapjaink:
www.webszolga.hu 680000
www.goddess.hu 770000
www.centrumpanzio.hu 200000


  2018. február 24
HKSzCsPSzV1234
567891011
12131415161718
192021222324A mai nap Mátyás napja van.25
262728
Hírlevélre feliratkozás
E-mail cím :Cégkatalógus


Mai HoroszkópValutaváltó
Mit:

Mire:Adatok


Ingyenes apróhirdetések 27 kategóriában!Add meg a születésed dátumát és megmondom milyen idős vagy !
(pl:2011.01.01)
Furcsa dolog, hogy aminek véljük magunkat, az nem vagyunk, s ami lenni szeretnénk, az gyakran a legkevésbé való nekünk. Elméletünk ítél el bennünket, s gyakorlatunk hazudtolja meg elméletünket.

–Henri-Frédéric Amiel
Küldj be Te is idézetet ITT!

Ami ízetlen, az nem szükségszerűen ártalmatlan. A korlátoltság nem veszélytelen.

–Thomas Mann
Küldj be Te is idézetet ITT!

Ne legyen gyorsabb az eszed, mint a nyelved.

–Khilón
Küldj be Te is idézetet ITT!

Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik.

–Saint-Exupéry
Küldj be Te is idézetet ITT!

Tudom, vágyainak nem lehet ura senki, s a szerelem önként kíván csak megszületni...

–Moliére
Küldj be Te is idézetet ITT!


vissza

Európa védőszentjei

Sziéniai Szent Katalin (1347-1380)
A sziéniai Benincasa Jakab kelmefestő és felesége, Lapa 25 gyermeke közül a legkisebb már hároméves korában kimutatta vallás iránt érzett elkötelezettségét, amikor a lépcsőn felmenve fokonként elmondott egy-egy Üdvözlégyet. Hatéves korában volt az első látomása, amelyet élete folyamán több követett. Hétévesen szüzességi fogadalmat tett. Természetesen elutasította a férjhez menést, de alázatból mégsem vonult kolostorba, és soha nem is lett apáca. Domonkos harmadrendi nővérek között akarta szolgálni Jézust. Házuk pincéjében vezekelt, kenyéren és zöldségen élt, csak templomba ment ki, misére és hogy gyónjon meg áldozzon. Egyik látomásakor Krisztus gyűrűt húzott az ujjára, így tette jegyesévé. Később stigmák jelentek meg testén (stigma= egyes szentek testén Krisztus sebhelyeinek megfelelő helyeinek megfelelő helyeken jelentkező sebek.)
Katalin egész életét másoknak szentelte - betegeket ápolt, tanított, gyógyított. Szívén viselte az egyház sorsát is, és ezért a pápával kezdett levelezni az egyházszakadás megszüntetése érdekében és a keresztes háborúk ügyében. Munkásságát csodás megtérések, kibékülések, gyógyulások kísérték. 1380 nagyböjtjére fekvő beteg lett; és néhány hét műlva rettenetes szenvedés után meghalt. A fájdalmakat örömmel fogadta és ajánlotta fel kiengesztelésül népéért.

 

Szent Terézia Benedicta (1891-1942)
Edit Stein tizenegyedik gyermekként zsidó családban látta meg a napvilágot az akkor Németországhoz tartozó Breslauban (ma Wroclaw-Lengyelország). Mélyen vallásos édesanyjának legkisebb lánya volt. Az asszony férje korai halála után tovább vezette a megélhetésüket biztosító fakereskedést. Edit tinédzserként nem akart tanulni, ám pár hónap cselédeskedés után mégis az iskolát választotta. Kitűnően érettségizett, és germanisztika-történelem-pszichológia-filozófia szakon elvégezte az egyetemet. Tudományos fokozatot is szerzett. Ezekben az években harcos ateista és feminista lett. Az első világháború idején találkozott egyik professzora özvegyével. Az asszony olyan méltósággal, keresztény hitéből merített erővel viselte férje elvesztését, hogy Edit visszanyerte hitét, és a kereszténység felé fordult. Amikor elolvasta a karmelita Avilai Nagy Szent Teréz önéletrajzi könyvét, úgy érezte, azt az igazságot találta meg, amit gyermekkora óta keresett. Azonnal vásárolt egy katolikus kateki zmust és egy misekönyvet. Hamarosan megkeresztelkedett. Egy hónappal később felvette a bérmálás szentségét is. Edit be akart lépni a karmelita rendbe. Lelki vezetője azt tanácsolta a lánynak, hogy először ismerje meg alaposan az egyházat, és egy katolikustanítóképzőbe küldte tanárnak. Edit már ekkor úgy élt, mint az apácák. Ugyanis korábban magánfogadalmat tett. 1933-ban felvették a kölni konventbe, ahol a Szent Keresztről nevezett Teréziai Benedicta nevet kapta. 1935-ben tette első fogadalmát, majd egy évvel később megújította. Anyja pontosan fogadalomtétele napján halt meg. Edit Róta nevű nővére is megkeresztelkedett hamarosan. A második világháború alatt a zsidóüldözések elől Svájcba aarták menekíteni Terézia Benedicta nővért, de ő ezt nem akarta. Inkább felajánlotta szenvedéseit népéért. A Stein testvéreket együtt hurcolták el és Auschwitzban külték halálba őket. Szemtanúk szerint az utolsó percekben egyikük egy eszméletlen öregasszonyt, másikuk egy pici gyermeket tartott a karjában.

 

Nursiai Szent Benedek (480 körül-547)
Jómódú szülők gyermekeként Nursiában (ma Norcia) látta meg a napvilágot és Rómában tanult. Taszította őt a diákok élvhajhászása, lustálkodása; szinte szenvedett ebben a közegben. Abbahagyta tanulmányait és megismerkedett a szerzetesi élet különféle formáival. Először aszkétaéletet élt teljes magányban, és a tökéletes lemondást kereste. Aztán feladta a remeteéletet, mert úgy gondolta, a cselekvő vallásosság üdvözítőbb. Elkezdte megszervezni követői közösségét. Hamarosan a subiacói szerzetesek szellemi atyja lett. Mindennapjaik az engedelmesség, imádság és munka jegyében teltek. Azóta is a bencés életforma jelszava: imádkozz és dolgozz. Benedek hamarosan Monta Cassinón egy régi erőd és egy hajdani szentély romjaiból kolostort épített, itt hozott létre szerzetesi közösséget. Megalkotta a regulát is, azaz a szerzetesek életét szabályozó előírások gyűjteményét. Ebben pontosan meghatározta az ima, az olvasás, a munka, az étkezés és az alvás idejét. Később ez lett az európai kolostor i regulák alapja. A bencés szerzetesség megalapítója a templomban halt meg. Amikor érezte, hogy közel a vég, tanítványaira támaszkodva állt az oltár elé, és kezét az ég felé emelve imákozott, így lehelte ki a lelkét.
Életéről rengeteg történet maradt fenn. Eszerint egyszer rátört egy fiatal római nő emléke, akivel diákkorában találkozott. A dolog teljesen megzavarta, és annyira vágyott az asszonyra, hogy már-má elhagyta a magányt. Hogy vágyát elhallgattassa, ruhátlanul egy tüskés bokorba vetette magát.

 

Szent Metód (815-885) és Szent Cirill (827-869)
A testvérpár hittérítőként és a szláv írásbeliség megteremtőjeként írta be a nevét a történelembe. Egy Leó nevű bizánci görög császári hivatalnok gyermekeiként látták meg a napvilágot Tesszalonikában Mihály és Konstantin néven. Később mindketten egyházi szolgálatba léptek. Amikor Rasztiszláv fejedelem a bizánci császárhoz fordult, és misszionáriusokat kért tőle, az uralkodó a testvérpárt ajánlotta a munkára. Cirill és Metód 863-ban érkezett Morvaországba. Nem voltak nyelvi nehézségeik, hiszen gyermekkoruktól beszélték a szláv nyelvet. A testvérek megalkották a szláv ábécét, és szláv nyelvre fordították a liturgikus szövegeket, az evangélium egy részét. Habár a germán egyházi vezetők folyamatosan támadták őket ezért, a pápa, II. Hadrián jóváhagyta a szláv nyelvű istentiszteletet (a középkorban a latin volt az egyház nyelve). Később Rómában a testvérek átadták a pápának Szent Kelemen ereklyéit, amelyeket korábban Kerszonban, a Fekete-tengernél találtak, amikor a kazárok között térítettek. Cirill római tartózkodásuk alatt megbetegedett és meghalt. Az örök városban temették el. Metódot a pápa ugyanakkor kinevezte Pannónia és Morvaország érsekévé. Foggal-körömmel védte egyháztartományát a bajor befolyástól. 885 virágvasárnapján halt meg, és székesegyházában, a morvaországi Velehradban (ma Staré Mesto) temették el.

 

Svéd Szent Brigitta ( 1302-1373)
Brigitta apja földesúr volt, anyja pedig rokonságban állt Svédország egymást váltó királyi családjaival. A kislány 11 éves volt, amikor meghalt az édesanyja. Brigittát ekkor egyik nagynénje vette magához, hogy nevelje férjhezmeneteléig. A gyermek azonban a lelkiség felé fordult, és a kolostori életre vágyott.
Ennek ellenére 13 éevs korában férjhez adták. Két évig védekezett férje ölelése ellen. Ekkor találkozott a krisztusi tanítással:
"Egy alázatos és jámbor asszony kedvesebb nekem, mint egy gőgős szűz, és egy istenfélő életet élő asszony ugyanúgy szolgálhat engem, mint egy tiszta és alázatos szűz. Ha két lélek a szeretetben eggyé lesz - és Isten dícsőségére gyermeket hoznak világra és nevelnek föl - a lelki templomban, amelyet szeretetük épített nkem, és ott vagyok harmadikként."
Brigitta megbékélt a házassággal, és nyolc gyermekkel ajándékozta meg férjét, közülük egyik lánya, Karin Katalin néven apáca lett. Brigittát 32 éves korában a stockholmi udvarba hívták, ahol a kicsapongó királyt és a nemesek visszaéléseit ostorozta. Férje halála után a szent életű asszony Rómába költözött, és az északról érkező zarándokok számára megnyitotta házát. Közben folyamatosan azon munkálkodott, hogy kibékítse egymással Európa uralkodóit, a pápát pedig ráírja, térjen vissza Avignonból Rómába, a papokat ugyanakkor világias életmódjuk megváltoztatására ösztökélte. A svéd nemesasszony kolostor alapításába fogott hamarosan, ám a szervezés idején meghalt. Vadstenában helyezték örök nyugalomra. Katalin nevű lánya Rómából Svédországba vitte azt a pápai bullát, amely meghagyta a svéd püspöknek, hogy Vadstenában kettős kolostort alapítson Brigitta egyháznak ajándékozott birtokaiból. Egyúttal kérte a Szentatyától édesanyja szentté avatását, illetve az anyja által megfogalmazott kolostori szabályzat jóváhagyását. Brigitta ma is népszerű Svédországban. Számtalan kórház, szeretetotthon, menhely viseli nevét. A svédek odaadóan ápolják kultuszát, örökségét.
Friss hírek a webszolga.hu-tól
további friss hírek

Sci-fi online játék
Látogatottság